Program

STROKOVNI PROGRAM

KOSOVELOVA DVORANA

Organizator si pridružuje pravico do spremembe programa.

09.05–09.50   HORMONSKO RAVNOVESJE ZA ŽENSKO ZDRAVJE IN LEPOTO
PRIPRAVLJA: Jasmina Kandorfer

Predavanje bo vodila Jasmina Kandorfer, voditeljica televizijske oddaje “Klepet ob kavi” Svobodna raziskovalka, ki združuje in povezuje različna znanja in izkušnje iz potovanj po vsem svetu. Ker je dokončala Zdravstveno fakulteto in se izobraževala po vsem svetu pozna starodavne tehnike in novodobne pristope za sodobno žensko, ki so varni in preverjeni tudi z zdravstvenega vidika.

Ker nas stres naredi zadirčne, nejevoljne in prepirljive, ga lahko z raznimi triki znižamo, uravnovesimo svoje hormone in začnemo živeti tako, da bolje poskrbimo zase, saj le tako tudi bolje in brezpogojno poskrbimo za tiste, ki so v našem življenju.

Na predavanju bo odgovorila na vprašanja, kot so:
– Kako doseči hormonsko regeneracijo vsak dan?
– Katera živila in zelišča nas pomlajujejo na celični ravni?
– Katere domače tretmaje lahko ženske izvajajo za zdravje in lepoto?
– Kaj je skrivnosti žensk, ki izgledajo vsaj 10 let mlajše?
– Kako spraviti hormone v red in odpraviti vse težave, ki jih hormoni  povzročajo v vseh
starostnih obdobjih?

Največ kar lahko naredimo je to, da podpremo naravne ritme, cikle svojega telesa z ustreznim življenjskim slogom, ki podpira delovanje naših hormonov. Dejstvo je, da že z nekaj minutami na dan naredimo veliko zase, če jih le koristimo pravilno. Kako pa jih lahko izkoristimo pa boste izvedeli na predavanju z Jasmino Kandorfer.

10.00–10.45  SODOBNA FITOTERAPIJA IN IZVLEČKI IZ VEJ BELE JELKE, predavanje

PRIPRAVLJA: prof. dr. Samo Kreft, mag. farm

Samo Kreft je redni profesor na ljubljanski Fakulteti za farmacijo, kjer raziskuje zdravilne rastline in o tem predava študentom. V letih od 2011 do 2018 je bil predstojnik Katedre za farmacevtsko biologijo. Sodeluje z Evropsko agencijo za zdravila v Londonu, kjer je bil od leta 2006  do 2019 član Odbora za zdravila rastlinskega izvora. Poleg znanstvenih člankov je napisal tudi več kot 70 poljudnih in strokovnih člankov.

Zdravljenje z zdravilnimi rastlinami (fitoterapija) ima dolgo tradicijo. Tudi danes so zdravilne rastline vse bolj priljubljene pri ljudeh. Ljudje rastline uporabljajo po eni strani na podlagi lastnih izkušenj, po drugi strani pa tudi na podlagi znanstvenih dognanj in oba načina se med seboj prepletata in dopolnjujeta. Na Fakulteti za farmacijo v Ljubljani intenzivno raziskujemo terapevtski potencial izvlečka iz vej bele jelke. Največ raziskav smo naredili v zvezi z njegovimi učinki pri sladkorni bolezni in stanju kože, precej pa tudi pri različnih srčno-žilnih boleznih, vnetnimi boleznimi in drugimi.

11.00–11.45  POMOČ HOMEOPATIJE PRI UPOČASNJEVANJU DEMENCE IN OHRANJANJU  SPOMINA, predavanje

PRIPRAVLJA: dr. Maruša Hribar, mag. farm

Dr. Maruša Hribar je raziskovanje molekularne biologije na ljubljanski fakulteti za farmacijo nadaljevala z doktorskim in podoktorskim študijem na medicinski fakulteti v  Ženevi. Področje raziskovanja je obsegalo imunologijo in možnosti uporabe  zarodnih celic pri zdravljenju nevrodegenerativnih bolezni. Osvojila je znanje managementa v Luzani. Šolala se je pri švicarskem združenju za homeopatijo. Je članica izvršilnega odbora Evropskega združenja za integrativno medicino. Je rezenzentka v znanstveni reviji Homeopathy.

Homeopatija kot neinvazivna metoda zdravljenja brez stranskih učinkov lahko pripomore k izboljšanju kognitivnih motenj, kot so slab spomin za določena dejstva, oslabljen selektivni spomin, povečana preobčutljivost, šibkost in utrujenost. Homeopatija je individualna metoda zdravljenja in upošteva pacientove znake na fizičnem in mentalnem nivoju, vključuje pa tudi njegovo konstitucijo in predispozicije za določene bolezni. S  homeopatskimi zdravili pacientom izboljšamo kratkoročni in dolgoročni spomin. Vplivamo lahko tudi na izražanje, interes do aktivnosti v vsakdanjem življnenju ter izboljšamo prostorsko in časovno orientacijo. Zanimiv je učinek homeopatskih zdravil na ritem govora in ohranitev niti pogovora.

12.00–12.45  ALI JE MOŽNO OKREPITI  IMUNOST, KRHKOST  IN PODALJŠATI ZDRAVO STAROST  Z MATIČNIMI CELICAMI?, predavanje

PRIPRAVLJA: prof. dr. Primož Rožman, dr. med.,

Profesor dr. Primož Rožmanje specialist  transfuzijske medicine. Študiral je v Ljubljani in se kasneje izpopolnjeval v Angliji, Nemčiji, na Nizozemskem, v ZDA, na Kitajskem ter Japonskem. Je avtor več kot 500 bibliografskih enot. Zaposlen je na ZTM v Ljubljani.  Njegovo sedanje strokovno področje vključuje raziskave in zdravljenje imunskih bolezni, raka ter staranja z matičnimi celicami.

Staranje  je kompleksen proces, ki je posledica različnih vzporednih  vzrokov. Eden od teh je tudi staranje matičnih celic, katerih biološka funkcija je nadomeščanje propadlih celic. Staranje najmočneje prizadane imunski sistem, posledica česar je nastanek s starostjo povezanih bolezni kot so rak, avtoimunske  bolezni, infekcije, pa tudi določene kognitivne bolezni. S presaditvijo mladih krvotvornih matičnih celic starim osebam  lahko bistveno izboljšamo njihov imunski sistem ter s tem zmanjšamo starostno obolevnost in smrtnost. V predavanju bo avtor predstavil trenutno stanje in perspektivo na tem področju ter predstavil raziskave, ki trenutno potekajo pri nas in v svetu.

 

13.00–13.45  MLAD UM V TELESU SKOZI ČAS, predavanje

PRIPRAVLJA: izr. prof. dr. Lucija Luči Mulej Mlakar

Izr. prof. dr. Lucija Luči Mulej Mlakar kot sociologinja in antropologinja v slovenskem prostoru utrjuje poslovno antropologijo ter menedžment osebnosti, ki je nadgradnja raznim oblikam procesiranja človeških vsebin. Razvila je metodologijo za proučevanje značajev ter smer psihosinteze, ki temelji na povezovanju inteligentnosti in inteligenc Budnjani 4 Q (racionalne, čustvene, duhovne in fizične inteligence). Kot prva menedžment osebnosti uvaja kot poklicno kategorijo, ki povezuje pristope coachinga, psihoterapije, sociologije, antropologije…

Človek se kot bitje mnogih dimenzij v čas in prostor zgodovinsko umešča različno. Sodobnost nas z drugačnim pojmovanjem uma in zavesti poučuje o možnosti dviga nad zgolj subjektivizacijo  naših izkustev, kjer so v ospredju različne tehnike procesiranja človeških vsebin. Zanimalo na bo, kako um ohranjati v dobri kondiciji, kako se povezovati s spečimi potenciali znotraj nas samih ter kako preko agilnosti in avtogenega treninga dosegati rezultate. Antropologija časa pa nas tudi opozori, da je naše notranje dojemanje in individualna percepcija časa ključna za samo ohranjanje svežine  v sebi, ki se odrazi v bistrini naših oči.

14.00–14.45  AJURVEDSKI POGLED NA PROCES STARANJA ŽIVČNEGA SISTEMA, predavanje

PRIPRAVLJA: Biljana Dušić, dr. med.

Biljana Dušić, zdravnica splošne medicine in svetovalka ajurvedske medicine. Že vrsto let vodi ADITI, inštitut za tradicionalne medicinske sisteme. Svetuje in izobražuje na področju ajurvede, kultivacije uma; vodi skupinske meditacije, vadbo joge in vadbo Chen taijiquana.

V obdobju staranja se v naši duševnosti in telesu povečuje sila razgrajevanja, vāta sila, zaradi katere se zmanjšuje se gostota likvorja, količina bele možganske mase, tanjša se maščobna ovojnica živčnih celic. Kot rezultat tega, um postaja vse bolj (odvisno od kvalitete zavesti) razširjen/ali difuzen, njegova senzibilnost je povečana (postanemo preobčutljivi na glasne zvoke, sonce…), človek ima nižji prag za stres, spomin in sposobnost dolgoročne koncentracije slabijo, strahu in tesnobnosti je vse več… Na predavanju bo govora o ajurvedskem pogledu na dogajanja v možganih in živčnem sistemu v obdobju staranja, in o nekaj podpornih ukrepih, z katerimi si lahko v tem obdobju pomagamo.

15.00–15.45  ALZHEIMERJEVA DEMENCA – KAJ PA LETA PRED NJO?, predavanje

PRIPRAVLJA: prof. dr. Zvezdan Pirtošek, dr. med.

Profesor Zvezdan Pirtošek je predstojnik Katedre za nevrologijo na Medicinski fakulteti ter dolgoletni predstojnik KO za bolezni živčevja. Je soustanovitelj srednjeevropskega študija Kognitivna znanost, predsednik slovenskega Sveta za možgane, soustanovitelj Društva bolnikov s parkinsonizmom in član strokovnega odbora Združenja bolnikov z demenco. Glavno raziskovalno področje so nevrodegenerativne bolezni (Parkinsonova in Alzheimerjeva bolezen). Za delo na področju demenc mu je predsednik RS podelil državno odličje Red zaslug.

Alzheimerjeva demenca je napredujoč upad višjih miselnih funkcij, ki prizadene dnevne aktivnosti. Pogostost te bolezni hitro narašča po 65 letu. Na pragu 20. stoletja je nemški zdravnik Aloys Alzheimer podal zelo lep klinični opis bolezni, natančno pa opisal tudi spremembe v možganih. A v zadnjih desetletjih smo spoznali, da se bolezenski proces prične leta pred nastopom prvih znakov in simptomov. Govorimo dveh novih sindromih: o (i) subjektivni kognitivni pritožbi in o (ii) blagi kognitivni motnji. Čimprej bomo postavili diagnozo, tem bolje bo medicina lahko pomagala bolniku, bolnik sam pa ustrezno prilagodil in načrtoval svoje življenje. Ob tem, da v vseh fazah bolezni bolnik potrebuje pomoč, pa ne smemo pozabiti na skrbnika, ki – osamljen in obupan – dostikrat zboli tudi sam.

16.00–16.45   KAKO LAHKO PRIPOMOREMO IN UPOČASNIMO PREZGODNJE STARANJE?, predavanje

PRIPRAVLJA: mag. Petar Papuga, dr. med.

Medicinsko fakulteto je končal v Zagrebu. Izobrazbo s področja tradicionalne kitajske medicine je pridobil na triletnem študiju v Pekingu in Šanghaju. Magisterij s področja epidemiologije raziskav o vplivih neionizirnih sevanj na ljudi je opravil v Ljubljani. Živi in deluje v Komendi, ukvarja se z raziskavami na področju bioelektromagnetike in svetuje o naravnih metodah za izboljšanje kakovosti življenja.

Segmentna degeneracija hrbtenice in poškodbe hrbtenjačnih živcev, še posebej neboleča degeneracija živcev avtonomnega živčnega sistema, sta najpogostejša vzroka prezgodnjega staranje posameznih tkiv in organov z živčevjem vred. Kronične spremembe napetosti v obhrbteničnih mišicah lahko ovirajo presnovo živčevja in tako motijo ali popačijo »pogovore« med hrbtenjačo, možgani in notranjimi organi, kar utegne imeti dolgoročne posledice na njihovo delovanje. Upad krvnega obtoka zaradi zgostitve krvi, zožitve ožilja in prepočasnega krvnega obtoka je neopazen vzrok za prezgodnje staranje, ki zmanjšuje telesne in umske zmogljivosti.

 

17.00–18.30  ČUJEČNOST – POMOČ IZ SEDANJEGA TRENUTKA, predavanje in delavnica

PRIPRAVLJA: dr. Tjaša Maksimiljana Kos, univ. dipl. psih.

Dr. Tjaša M. Kos je po diplomi iz psihologije v Ljubljani nadaljevala svoje izobraževanje iz različnih psihoterapevtskih pristopov doma in v tujini: vedenjsko kognitivne terapije, integrativne transakcijske analize, medicinske hipnoze, metode EMDR (za delo s travmami), eksistencialne analize in Imago partnerske terapije. Iz psihoterapevtske znanosti je doktorirala na Dunaju iz področja pozitivne psihologije. Kot terapevtka in predavateljica dela v privatni praksi. Redno sodeluje z različnimi institucijami in društvi ljudi z raznovrstnimi posebnimi potrebami doma in v tujini. Pri svojem delu poudarja pozitiven pogled na človeka, razvijanje potencialov in grajenje večje življenjske kvalitete.

Pešanju umske zmogljivosti se pogosto pridružita anksioznost in depresija. Tesnoba, strah in upad razpoloženja pomembno vplivajo na kakovost življenja bolnih in njihovih svojcev. Predavanje in delavnica sta namenjeni urjenju in krepitvi umskih in čutnih zmogljivosti, ki temeljijo na čuječnosti. Izboljšanje kakovosti življenja, upočasnitev upada umskih moči ter preprečevanje anksiozno depresivnih motenj  v tretjem življenjskem obdobju je enako pomembna za bolnike kot za njihove svojce. Delavnica temelji na najnovejših dognanjih nevroznanosti in je namenjena vsem, ki želijo dejavno prispevati k izboljšanju kakovosti življenja zdravih in bolnih starostnikov.

18.45–19.30   SPOZNAJMO AKAŠKE ZAPISE, BAZO PODATKOV O DUŠI NA ETERIČNI RAVNI, predavanje

PRIPRAVLJA: Aleksandra Winkler Drole

Začelo se je z vprašanjem: »Zakaj se dobrim ljudem zgodijo hude stvari…?« Pred 22. let sem se podala na pot terapevtke, preizkusila mnoge tehnike, prestala mnoge naporne poti, da sem resnično lahko našla tisto pravo… Usklajevanje s primarno božansko dušno matrico z »branjem« iz akaških zapisov. Izobraževanja: 3 leta duhovne univerze, 8 let Indijsko -Tibetanske tehnike razkrivanja karme in dharme. Osrečujejo me trije otroci, partner in vi, podobno misleči sopotniki.

Obstaja posebne vrste »spomin«, ki mu pravimo »dušni spomin«. V tem dušnem spominu ohranimo izkušnje, znanja, odločitve, namere, modrosti… iz prejšnjih inkarnacij (prejšnjih življenj). Iz tega razloga se mnogim ta spomin obudi in z lahkoto se naučijo spretnosti in veščin, ki so jih nekoč že obvladali, kot npr. glasbeni instrument in tuj jezik. Spomnimo se tudi ljudi, ki smo jih imeli radi v enem izmed prejšnjih življenj. Akaški zapis vam nudi priložnost, da se usposobite za »bralca« svoje dušne zgodbe, da se razrešite neupravičene karme, sledite svoji dharmi in odstranite blokade, ki vam preprečujejo srečno, izpolnjeno in obilja polno življenje.

Kot darilo za obisk predavanja dobite MP3 meditacijo z dostopom do akaških zapisov
“Božanska manifestacija”.

 

DVORANA M3

 

13.00–13.45  TRADICIONALNA KITAJSKA MEDICINA, INFORMATIVNO PREDAVANJE, predavanje

PRIPRAVLJA: Vit Vreček Dobrin

Vit V. Dobrinje dokončal študij Tradicionalne Kitajske Medicine (Lic. TCM) in Medicinskega Qigonga (Cert. MQG) na fakulteti ICTCM v Dublinu ter je tudi član mednarodnega Profesionalnega Registra Tradicionalne Kitajske Medicine (PRTCM). Po več letih klinične prakse ter dela na fakulteti na Irskem, se je leta 2017 vrnil v Slovenijo. Redno se udeležuje konferenc in seminarjev TKM ter še vedno aktivno sodeluje s svojo fakulteto.

Ali ste vedeli, da Kitajci ne poznajo besede »akupunktura«? Vse to in še več boste izvedeli tekom informativnega predavanja o Tradicionalni Kitajski Medicini, kjer bo zelo natančno razloženo:

  1. Kaj je Tradicionalna Kitajska Medicina (in tudi, kaj ni)?
  2. Kaj Tradicionalna Kitajska Medicina dela (in tudi, česa ne dela)?
  3. Kako najti kvalitetno Tradicionalno Kitajsko Medicino (oziroma uporaba zdrave pameti v iskanju varne in dobre zdravstvene oskrbe)?

Po predavanju bo na voljo tudi kratek čas za vprašanja.

 

14.00–15.30 METODA BAL-A-VIS-X, predavanje in delavnica

PRIPRAVLJA: Meta Bizjak Eržen

Meta Bizjak Eržen je profesorica specialne pedagogike, montessori vzgojiteljica in učiteljica, Bal-A-Vis-X terapevtka in predavateljica ter študentka na Inštitutu na nevro-senzo-motorično integracijo refleksov po metodi dr. Masgutove v ZDA. Pri svoje delu uporablja tudi metodo ritmičnega gibanja po dr. Blombergu. Dve desetletji predava vzgojiteljem, učiteljem, staršem in drugim o pomenu gibanja na vsestranski razvoj otrok in odraslih.

Bal-A-Vis-X je niz več kot tristotih vaj za izboljšanje ravnotežja (balance) ter slušnega (auditory) in vidnega zaznavanja (vision). Ni ne igra in ne šport. Vaje za posameznike vključujejo širok spekter vaj, ki se postopoma zvišuje ali znižuje – od enoročnega metanja/lovljenja peščene vrečke do odbijanja/lovljenja žogic v posebnem zaporedju. Vaje so vezane na ritem in zahtevajo koordinacijo celotnega telesa ter usmerjeno pozornost. Vaje v paru vključujejo istočasno izvajanje vaj z eno žogico, potem z dvema in v nadaljevanju lahko tudi s šestimi žogicami. Posameznik vaje lahko izvaja tudi sam. Avtor metode  Američan Bill Hubert  Bal-A-Vis-X razvija več kot štirideset let. Kot učitelj je želel pomagati otrokom s posebnimi potrebami. Je učitelj borilnih veščin s črnim pasom, v katerih ima korenine tudi Bal-A-Vis-X. Številne ponovitve vaj vplivajo na integracijo različnih možganskih predelov in delovanje centralnega živčnega sistema. Vaje vplivajo na motorične spretnosti celega telesa, fino motoriko, razumevanje, koncentracijo, vidno in slušno procesiranje informacij, čustvovanje, spominske funkcije, socializacijo, mišljenje. Danes Bal-A-Vis-X ni več namenjen samo otrokom s posebnimi potrebami, ampak prav vsakemu posamezniku, ki želi pri sebi izboljšati določene spretnosti in sposobnosti.

Bal-A-Vis-X delavnica je namenjena vsem, ki želijo spoznati metodo teoretično in praktično. V prvem delu bo kratek teoretični uvod z vmesnimi praktičnimi prikazi uporabe metode, sledila bo demonstracija osnovnega protokola z enim udeležencem delavnice (kako metodo začnemo uporabljati na prvem srečanju), v zadnjem delu pa sledi delo s posamezniki ena na ena, ki bodo to želeli.

16.00–17.30  POVEZOVANJE INTELIGENC 4Q: PRIMER AVTOSUGESTIJE IN AVTOGENEGA TRENINGA, delavnica

PRIPRAVLJA: izr. prof. dr. Lucija Luči Mulej Mlakar

Izr. prof. dr. Lucija Luči Mulej Mlakar kot sociologinja in antropologinja v slovenskem prostoru utrjuje poslovno antropologijo ter menedžment osebnosti, ki je nadgradnja raznim oblikam procesiranja človeških vsebin. Razvila je metodologijo za proučevanje značajev ter smer psihosinteze, ki temelji na povezovanju inteligentnosti in inteligenc Budnjani 4 Q (racionalne, čustvene, duhovne in fizične inteligence). Kot prva menedžment osebnosti uvaja kot poklicno kategorijo, ki povezuje pristope coachinga, psihoterapije, sociologije, antropologije…

Na delavnici bo predavateljica poglobila temo časa, občutkov in zavesti z razlago modela povezovanja Inteligenc Budnjani 4q. Kako povezati misli z občutki in občutke z željami? Kako prek občutkovnega telesa vplivati na spomin in njegovo interpretacijo? Govorili bomo tudi o raznih tipih imunosti: psihični, duševni, emocionalni, energijski in storilnostni. Primere bomo tudi pokazali na praktičnih primerih prek tehnike umiritve uma in nasprotij.

 

17.45–19.15  DIHALNE IN TELESNE VAJE ZA OHRANJEVANJE UMSKE ZMOGLJIVOSTI, delavnica

PRIPRAVLJA: mag. Petar Papuga, dr. med.

Medicinsko fakulteto je končal v Zagrebu. Izobrazbo s področja tradicionalne kitajske medicine je pridobil na triletnem študiju v Pekingu in Šanghaju. Magisterij s področja epidemiologije raziskav o vplivih neionizirnih sevanj na ljudi je opravil v Ljubljani. Živi in deluje v Komendi, ukvarja se z raziskavami na področju bioelektromagnetike in svetuje o naravnih metodah za izboljšanje kakovosti življenja.

Dolgotrajne podhranjenosti organov zaradi zgostitve krvi, zožitve ožilja in prepočasnega krvnega obtoka so pogostokrat neopazen vzrok prezgodnjega staranja, ki z leti opeša telesne in umske zmogljivosti. Po teorijah tradicionalne kitajske medicine so za ohranjevanje splošne vitalnosti, zelo pomembne telesne in dihalne vaje, ki krepijo vitalnost ledvic in srca. Vitalni pomen ledvic pri spodbujanju kostnega mozga in srca, kot osrednje »črpalke« obtočil, predstavlja stičišče, presečišče znanstvenega in starodavnega razumevanjem njihovega vpliva na vitalnost in staranje. Vaje, ki preprečujejo posedanje pasu in prezgodnje odmiranje ali degeneracijo hrbtenjačnih živcev so osrednja nit delavnice.

 

ODPRTA DELAVNICA

Drugo preddverje

 

14.30–15.30   KO HRANA RESNIČNO POSTANE VAŠ PRIJATELJ      
PRIPRAVLJA:Ayurganica in ayurvedska restavracija Gaudi
VODI: Aleksandra Komasz

Aleksandra Komasz je kvalificirana specialistka ajurvedske medicine, priznana poznavalka terapevtskih masaž in strokovnjak na področju zdrave prehrane. Ukvarja se predvsem s kroničnimi boleznimi današnjega časa in vedno skuša najti vzrok za bolezen. Pravilna prehrana je pomembna za optimalno delovanje telesa in nepravilen izbor živil lahko vodi v različne kronične in akutne bolezni. Ajurveda preučuje in predpisuje prehrano glede na prakruti/vikruti posameznika. Udeleženci delavnice se bodo naučili prepoznavati določene simptome povečanih ali zmanjšanih doš in uravnavanje neravnovesja s pomočjo pravilne prehrane po ajurvedskih principih.

16.00–16.30   PREDSTAVITEV PRIPOMOČKA CHI WELL POINTER          

PRIPRAVLJA: KRONA PLUS d.o.o., Chi Well Pointer
VODI: Tjaša Vuzem

Predstavila bom priročen medicinski pripomoček za lastno uporabo CHI WELL POINTER – akupunkturo brez igel. Deluje po principu akupunkture, vendar ne prebada kože. Z naravnim magnetnim valovanjem, infrardečimi dolgimi valovi in ionizacijo delujemo na določene točke in tako odpravljamo zelo različne bolečine (glavobol , bolečine v križu, ramenih, vratu, karpalni kanal, mišice…) s tem pomagamo oz. odpravljamo številne bolezni. Naprava odstranjuje iz telesa toksine, odvečen natrij, holesterol… in deluje razstrupljevalno. Ker krepi tudi imunski sistem se uporablja tudi preventivno.

17.00–17.30   PLACEBO STE VI       

PRIPRAVLJA: Založba Primus
VODI: Mirela Smajić, predstavnica založbe Primus

Naše misli, čustva in prepričanja vplivajo na fiziološke pojave v telesu. Vsi oblikujemo svoje možgane in telo z mislimi, čustvi, nameni in transcendentalnimi stanji, ki jih izkusimo. Ko spremenimo svoje notranje stanje, lahko spremenimo svojo resničnost, povezano z zunanjostjo oz. okoljem. Izsledki najnovejših znanstvenih raziskav dokazujejo prav to – neomejeno moč uma.

17.30–18.00   TAPKANJE ZA LAJŠANJE BOLEČIN

PRIPRAVLJA: Založba Primus

VODI: Pika Rajnar, AAMET predavateljica, zastopnica AAMET za Slovenijo  AAMET – Association for the Advancment of Meridian Energy Techniques

Metoda EFT nam pomaga tako pri zavedanju tega, kaj v dani situaciji čutimo, kot tudi pri tem, da to, kar začutimo, tudi takoj raztopimo, odplavimo – odtapkamo.  S tapkanjem po končnih točkah telesnih meridianov pomagamo telesu, da ostane pretočno in kota tako ne več predvsem skladišče vseh ujetih in v podzavest potlačenih občutkov.